Røyken og Hurums avis i dag: «Asker-politiker slakter egen kommune: – Vi har en ukultur»

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 28. mai 2021
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

SVs Janne Grøttumsbråten tar et kraftig oppgjør med kommunens administrasjon og posisjonspolitikere i saken om Anita-Elisabeth Bjørklund. 

Saken gjelder multihandikappede Bjørklund og hennes kamp om å få brukerstyrt personlig assistent. Den har pågått gjennom flere år, og Bjørklund selv føler seg svært dårlig behandlet av kommunen. 

Siste utvikling i den saken er at Anita-Elisabeth har bestemt seg for å flytte ut av kommunen og skaffe seg hjelp et annet sted i landet. 

SV-politiker Janne Grøttumsbråten gir nå både administrasjon og posisjonspolitikere det glatte lag for ikke å ha hjulpet Anita-Elisabeth mer i hennes situasjon. 

Hun er kommunestyrerepresentant, medlem av hovedutvalget for velferd og sitter i brukerrådet for psykisk helse og rus. 

Derfor har hun mye erfaring med saker innen velferdssektoren i kommunen. 

– Vi har en ukultur i velferdsforvaltningen i kommunen. Jeg har opplevd hvordan velferdsforvaltningen i Asker er. Det virker som om brukermedvirkning er et fremmedord. Brukere blir ikke lyttet til, sier Grøttumsbråten, og legger til; 

– Istedenfor å rigge tjenester etter brukers ønsker er mitt inntrykk at man velger minimumsløsninger som oppfyller et minstekrav til faglig forsvarlighet. 

Selv har hun fulgt saken til Anita-Elisabeth gjennom mange år, og peker på at Asker også har hatt andre liknende saker. 

Grøttumsbråten mener saken til Anita-Elisabeth er en stygg sak og et maktovergrep fra kommunens side. 

– Her setter man alle midler inn for å gå til krig mot et multifunksjonshemmet ungt menneske. Man setter uttalelse fra fagpersoner til side og lytter ikke til personen selv. 

Hun sier at SV ønsker at BPA-ordningen skal komme inn som et rettighetsbasert hjelpemiddel gjennom folketrygden. Ikke som det er nå der det er opp til hver enkelt kommune å vurdere om personen trenger BPA eller ikke. 

– Det tragiske er at det ikke virker som om posisjonen i Asker er opptatt av å styre administrasjonen. Det er full støtte fra posisjonen til administrasjonen for å ikke behandle den saken i de politiske utvalgene. En del av vår jobb er å føre tilsyn med administrasjonen, og jeg mener vi ikke gjør jobben vår som politikere hvis vi ikke gjør det.