Jeg kan, derfor må jeg

Publisert av: tore.sandvik Publisert: 09. september 2023
Oppdatert: 09. september 2023
Lesetid: ca. 3 min

Ved forrige kommune- og fylkestingsvalg var jeg 18 år, 2.-klassing på videregående og 4.-kandidat for Asker SV.

Nå er jeg 22 og kanskje ikke så mye eldre, men det har skjedd mye siden da. Jeg har vært fast representant i kommunestyret siden 2019, og nå stiller jeg til gjenvalg som 2.-kandidat for Asker SV.

Det har vært fire spennende år, men jeg har også måttet sjonglere kommunestyret og videregående, folkehøyskole og nå studier.

Jeg får ofte spørsmål om hvorfor jeg engasjerer meg og tar på meg dette ansvaret.

Svaret er enkelt: Jeg kan, derfor må jeg.

Å bli født i Norge er som å ha vunnet et lotteri ingen visste at de var med i. Det er enorme forskjeller innad i kommunen, men jeg vil tørre å påstå at mange her i Asker og Bærum har fått både bingo og yatzy i tillegg.

Det sies at «with great power comes great responsibility».

Det samme gjelder for privilegier. Det følger med et ansvar.

Ansvar for å se andre. For å bruke de plattformene vi har tilgang til. For å gi det vi kan for andre. For å påvirke der vi kan, og for å forme det samfunnet, kommunen og landet vi bor i.

Den muligheten har jeg fått i kommunestyresalen. Der er det mitt ansvar å tale på vegne av oss unge. Å ta på meg den rollen i møte med en gjennomsnittsalder på rundt 50.

Dette er en mulighet jeg vil at enda flere får og tar. Når det er sagt, vet jeg at det kan være mye å be om, og jeg sier ikke at alle må stille til valg.

Lokalpolitikken innebærer lange møter og enda lengre saksdokumenter, og det kan være vanskelig å kombinere med skole og fritid.

Vi trenger jo ikke å være politikere for å påvirke.

Jeg kan, derfor må jeg. Tenk litt på den.

Hva kan du?

Har du tid og kapasitet til å bli med i et parti eller en organisasjon? Tør du å stå i det når diskusjonen blir opphetet rundt middagsbordet i familiebesøk?

Kan du?

Da har du også et ansvar for å bidra til arbeidet.

Dette handler ikke bare om de store samfunnsendringene. Det handler om å stå opp for deg selv og dem rundt deg. For dem som ikke klarer eller har muligheten til å gjøre det samme.

Endelig har de andre partiene vist sine unge den store tilliten jeg fikk fra SV for fire år siden, men det holder ikke.

Hvis vi vil se en endring, er vi nødt til å si hva vi mener, og valget i september er en super mulighet til å gjøre akkurat det.

Kan du? Da har du også et ansvar for å bidra til arbeidet.

Å avgi stemme er den enkleste måten å skape endring, men det er også noe av det viktigste vi gjør.

Det betyr noe hvem som styrer, og 11. september er det du og jeg og alle de andre velgerne som avgjør hvem det blir.

Jeg tar mitt ansvar på alvor, og kanskje gjør jeg det litt lettere å kombinere ungdomstiden med lokalpolitikken. Så oppfordrer jeg dere til å ta denne muligheten og bli med på kampen.

Vi kan, derfor må vi.

Godt valg!

https://open.spotify.com/embed/episode/0K8ZkDgmZ7X08sNYht3eea