22-åring blir gruppeleder i kommunestyret: – Jeg er mer komfortabel med å ta mer plass

Publisert av: tore.sandvik Publisert: 25. september 2023
Oppdatert: 25. september 2023
Lesetid: ca. 3 min
Anne Høie Guettler (Foto: Asker SV)

Fra artikkel i Budstikka 25.09.23. Av  Åsmund Løvdal Austenå og Morten Øverbye

Anne Høie Guettler hadde i utgangspunktet ingen ønsker om å bli Asker SVs gruppeleder i årene fremover. Men valget ville det annerledes. Velgerne sendte henne til topps og skjøv den tiltenkte gruppelederen ut av lista.

– Jeg har jo strengt tatt sagt ja til å stå på en liste og med det ta på meg jobben, sier Anne Høie Guettler (22) i Asker SV.

Heltidsstudenten var i utgangspunktet innstilt som partiets andrekandidat til valget. Avtalen var at partikollega Atle Hillestad, som hadde tredjeplassen, skulle ta over rollen som gruppeleder etter at førstekandidaten Martin Berthelsen trakk seg fra alle politiske verv etter en alvorlig ulykke.

Men slik gikk det ikke. Anne Høie Guettler fikk soleklart flest personstemmer med 330 kryss på valgseddelen og 64 slengere. Hun rykket med det også opp til topplassen. Atle Hillestad fikk plass nummer seks, og med det røk plassen hans i kommunestyret. Det vil si at partiet har måttet komme opp med en ny gruppeleder. Og den tilfaller altså Guettler.

– Vi har hele veien vært klare på at Atle skulle ta jobben. Men nå har jeg gått en ekstra runde og sett nøye på hvordan jeg kan få dette til å gå opp. Og jeg har kommet frem til at jeg vil klare det helt fint, sier hun.

Ingen nødløsning

Anders Nordmo blir partiets tredje kommunestyrerepresentant i tillegg til Guettler og Berthelsen. Det har vært interne samtaler om hvem av dem som skulle overta gruppeleder-jobben.

– Vi har kommet frem til en løsning som vi mener kan fungere bra. Dette er ikke en nødløsning, bedyrer hun.

– Anders også har vært klar på å ta på seg mer ansvar. Han har også vært innstilt på å ta på seg vervet. Vi driver forhandlingene på vegne av SV, og jeg opplever at vi utfyller hverandre og samarbeider godt. Den kommunikasjonen og støtten fra ham er helt avgjørende for at jeg har kunnet ta jobben. Nå er jeg veldig glad for at jeg har fått den tilliten fra gruppen og medlemmene i partiet, sier Guettler.

Asker SV får også en representant i formannskapet fra høsten av. Hvem det blir er foreløpig ikke klart. Uansett blir det en travel høst for Guettler som skal kombinere jobben med å være student i tjenestedesign.

– Det skal bli gøy å få være tett på politikken og enda tettere på der man kan påvirke. Etter at jeg har blitt varm i trøya gjennom fire år er jeg og mer komfortabel med å ta mer plass i denne sammenheng, sier hun.

Et godt lag

Hvordan resten av oppgavene skal fordeles i gruppen til SV er for tidlig å si, mener Anders Nordmo.

– Vi er fortsatt i forhandlinger med andre partier om hvilke utvalgsplasser vi skal ha og om vi får en plass i formannskapet.

– Områder som vil være viktige for oss er Hovedutvalg for velferd og Hovedutvalg for plan og bygg, sier han.

Nordmo mener at sammensetningen i gruppen blir god, selv om det ikke ble akkurat de personene som sto øverst på listen før valget. 1. vara Une Borg Kjølseth vil fungere som innbytter for Martin Berthelsen.

– Jeg gleder meg virkelig til de neste fire årene, vi blir et godt lag. Siden november 2022 har jeg vært vara i kommunestyret og jobbet mye med Anne. Vi har også jobbet veldig tatt sammen nå under forhandlingene etter valget. Hun har gjort en veldig god jobb med å lede forhandlingene for SV, sier Nordmo.

Gratulerer de andre

Atle Hillestad sier at han ikke legger seg opp i hvordan spørsmålet om gruppeleder har blitt løst, men at han er klar til å bidra for partiet der det skulle trenges.

– Jeg står som 3. vara og vil selvfølgelig stille opp om det er behov for det. Jeg vil også gratulere de andre med valget.

– Er du skuffet over å ikke ha fått fast plass i kommunestyret?

– Jeg tar bare valget til etterretning og har ingen sterke følelser rundt dette, sier Hillestad.