Anne ville ha ordliste: – Har blir møtt med negativ innstilling

Publisert av: tore.sandvik Publisert: 23. desember 2023
Oppdatert: 23. desember 2023
Lesetid: ca. 2 min

Artikkel i Røyken og Hurums Avis 23.12.

Anne Høie Guettler er gruppeleder i Asker SV, og med sine 22 år er hun blant de yngste folkevalgte i Asker. Hun er i gang med sin andre periode i lokalpolitikken. RHA omtalte for noen dager siden Asker SVs forslag om å opprette en politisk ordliste i Asker, slik at det blir lettere å forstå kommunale dokumenter. Forslaget ble enstemmig vedtatt i kommunestyret som et verbalforslag under budsjettbehandlingen.

Høie Guettler har lenge vært opptatt av godt og forståelig språk i forvaltningen, og det har ikke alltid vært like lett å nå fram.

– I tidligere møter har jeg blitt møtt med en negativ innstilling til liknende ideer, om enn ikke forslag til vedtak. Vi håpet at vi ville få et bedre utfall med et kort, konkret forslag som ikke medfører noen stor jobb, men vil kunne være til hjelp for både folkevalgte og innbyggere framover. Og det funket jo fint det!, sier hun til RHA og understreker at hun er glad for at SV fikk dette vedtaket gjennom. At SV kun foreslo ordlisten i denne omgang, var et bevisst valg.

– Utilgjengelig

Hun mener nemlig at ordlisten bare er én del av en løsning på noe hun mener er en stor utfordring i Asker og Norge for øvrig:

– Politikken er utilgjengelig for de aller fleste. Man er avhengig av ganske sterke språklige ferdigheter for å komme seg gjennom sakspapirene både på grunn av selve språket og utformingen av dokumentene, og for å sette seg ned med dem må man som regel ha en helt spesiell interesse for saken, mener Høie Guettler.

– Dette gjør at det blir vanskelig for de fleste å delta i demokratiet, enten det er ved å engasjere seg aktivt i politikken, eller kun i saker i nærområdet. Det er uheldig i en kommune som Asker som er så opptatt av samskaping, framholder hun.

Språk er en av hennes hjertesaker, og hun har tatt saken opp flere ganger i løpet av de siste fire årene, uten å få særlig gehør fra resten av kommunestyret.

– Ikke kritikk

– Dette er ikke kritikk av administrasjonens arbeid eller mangel på anerkjennelse av den gode jobben de gjør, som mange har trodd, men det handler rett og slett om måten politikk formidles på i Norge i dag. Man kan si hva man vil om at politikk aldri vil være enkelt å fordøye, men faktum er at vi ikke får med innbyggerne dersom de ikke får presentert sakene på en måte som er mulig å forstå, selv hvis man ikke har erfaring fra lokalpolitikken. For det har de færreste, mener Høie Guettler.

Under arbeidet med budsjettet har hun selv begynt på en slik ordliste for å gjøre det enklere for lokallagsmedlemmene å bidra.

– Men det var ikke enkelt å finne gode forklaringer på de mest tekniske ordene. Stavanger kommunes ordliste, som kommunedirektøren nevner i RHA, var faktisk inspirasjonen til forslaget, og forhåpentligvis blir denne enda mer utfyllende, slik at enda flere kan delta i politikken, sier hun.