Atle Hillestad, 3.-kandidat Asker SV (Innlegg i Røyken og Hurums avis 17.08.)
Høyres kandidat til kommunestyret, Line Johansen, er i et innlegg bekymret for naturen i Asker og i særdeleshet strandsonen. Hun påpeker ganske riktig at «Jo mer natur vi bygger ned, jo verre blir klimakrisen.» Hun nevner likevel ikke at Høyre i vesentlig grad er ansvarlig for den nedbygging av strandsone og annen natur som har foregått de siste tiår.
Noen eksempler fra de siste måneder kan tyde på at Høyre fortsatt ikke har tatt alvoret innover seg.
Ved budsjettbehandlingen i desember 2022 foreslo Rødt:
Som et ledd i arbeidet med å gjøre strandsonen mer tilgjengelig, bes kommunedirektøren gjøre en vurdering innen mai 2023 om de stengslene som hindrer fri ferdsel ved Nesbukta og Øvre Nes Båtforening bør og skal fjernes. Forslaget fikk 19 stemmer og falt. AP, MDG, SV og R stemte for forslaget. H, FRP, SP, KRF og V stemte mot.
I kommunestyremøtet 7. mars vedtok kommunestyret med Høyre i spissen å tillate bygging av fire eneboliger i strandsonen i 100-metersbeltet i strandsonen ved Sjøstrand. Vedtaket ble gjort mot stemmene til AP, MDG, SV og R.
Kommunestyret behandlet 13. juni i år arealdelen til kommuneplanen. Statsforvalter fremmet før behandlingen av planen i brev av 16. mai en rekke innsigelser for å sikre at nasjonale mål med hensyn til natur, strandsone og dyrket mark blir ivaretatt.
Når deg gjelder strandsonen, uttaler Statsforvalter: «Vi viser til Statlige planretningslinjer for differensiert forvaltning av strandsonen langs sjøen som slår fast at for sone 1 (Oslofjorden) vil: «all ny utbygging og nye tiltak anses i utgangspunktet å ha vesentlige virkninger for miljø og samfunn og vil kreve reguleringsplan.». Ny byggegrense er i strid med Statlige planretningslinjer for differensiert forvaltning av strandsonen langs sjøen. Vi opprettholder derfor vår innsigelse til byggegrensen langs sjøen.»
Når det gjelder byggegrense mot vassdrag er vurderingen: «Totalt sett vurderer vi at nasjonale og vesentlige regionale interesser langs vassdrag blir tilsidesatt med en slik omfattende unntaksbestemmelse, og vi opprettholder derfor vår innsigelse til byggeforbudet langs vassdrag og punkt 10.6.1 i kommuneplanbestemmelsene»
Statsforvalter reiser i tillegg en rekke innsigelser mot konkrete forslag med begrunnelse i jordvern.
På tross av Statsforvalters innsigelser valgte Høyre og deres samarbeidspartnere å vedta planen. Resultatet er at vi har en arealplan som av overordnet myndighet på helt sentrale områder av betydning for natur og klima er vurdert som ikke i tråd med nasjonale statlige retningslinjer. SV og resten av opposisjonen stemte på denne bakgrunn mot planen i sin helhet.