Her skal vi leve, her skal vi bo ?

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 28. februar 2020
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min
Martin Berthelsen (SV) vil i neste kommunestyremøte i Asker fremme en interpellasjon om sosial boligbygging.

Martin Berthelsen (SV) vil i neste kommunestyremøte i Asker fremme en interpellasjon om sosial boligbygging.Martin Berthelsen,

Hvordan skal tilgang til tilfredsstillende og trygge boliger til en overkommelig pris oppnås?

Asker kommunestyre har vedtatt en handlingsplan for hvordan kommunen skal utvikles. Askersamfunnet har tettsteder og lokalsamfunn som er inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige, som er utviklet i god balanse mellom vekst og vern» er et av hovedmålene, i tråd med FNs bærekraftsmål nr. 11, Bærekraftige byer og samfunn.

Hovedmål har delmål. Et delmål er «Alle innbyggere har tilgang til tilfredsstillende og trygge boliger til en overkommelig pris». Så må man si noe om hvordan man har tenkt å realisere delmålet. Man må ha en strategi.

Strategien er at «Asker kommune skal ta en aktiv og strategisk rolle som eiendomsaktør for å ivareta en helhetlig samfunnsutvikling og boligpolitiske hensyn». Det skal tilrettelegges for «en variert boligsammensetning som bidrar til gode og attraktive bomiljøer og ivaretar boligsosiale hensyn».

Vel talt, kunne vi si. Alt dette er i tråd med eget program. Det er godt å kunne konstatere at vi ikke er alene om å fremme en sosial boligpolitikk. En sterkere klargjøring fra posisjonens side av hvordan målene skal oppnås, er imidlertid nødvendig. Hvordan skal kommunen gripe inn for å skaffe «-tilgang til tilfredsstillende og trygge boliger til en overkommelig pris» for alle innbyggerne? 

Med uttrykket «alle innbyggerne» må forstås de som ikke uten videre kommer inn på boligmarkedet: De som ikke har foreldre som kan stille opp med pengehjelp eller lånegaranti, de som må stå på egne bein og skal sørge for trygg bolig til seg og familie. En enslig omsorgsarbeider for eksempel, som betaler 15.000 kroner i måneden for en enkel bolig på en 80 prosent fagarbeiderlønn, og har barn som vi ønsker skal oppleve et inkluderende og trygt lokalsamfunn i Asker. Alle de som sliter med å komme seg inn på et boligmarked der prisutviklingen for lengst har rast forbi lønnsutviklingen.

Asker SV fremmer en interpellasjon til dette temaet. Vi spør ordføreren om hvordan målet om at «alle innbyggere har tilgang til tilfredsstillende og trygge boliger til en overkommelig pris» skal oppnås:

Vil det være:

Fem spørsmål, som også er fem forslag. Kanskje ordføreren har andre? Sannhetens øyeblikk kommer i Asker kommunestyre 3. mars.