Samarbeid i krisetider

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 02. april 2020
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

RHA 1. april 2020.
Martin Berthelsen tar opp samarbeidsviljen i krisetider. Les teksten i avisa eller her.


I løpet av et par uker har vi, innbyggere av verdens lykkeligste land, fått oppleve en krise som har snudd opp ned på hverdagslivet. Vi får ikke lov til å reise på hytta. Sportsarrangementer avlyses, kulturarrangementer likeså, og brylluper og begravelser settes på vent. Økonomisk utrygghet og sykdomsangst legger seg som en klam hånd over riket. Skoler og barnehager er stengt, og virksomheter har sendt de ansatte hjem. Til og med kongen er i karantene.
I denne situasjonen er det en trøst å se den samarbeidsviljen som rår innenfor det politiske miljøet. Partier som ellers protesterer vilt mot offentlig inngripen i individuell frihet, stiller seg lojalt bak tiltakene. Den politiske og administrative ledelsen i Asker kommune utøver krisehåndteringen med full støtte fra det politiske miljøet.
Et radikalt grep som kommunestyret må gi sin godkjennelse til i et fjernmøte 7. april, er overføring av myndighet fra hovedutvalgene til formannskapet. Ordningen skal eventuelt vare fram til 1. juni, som kan være et optimistisk tidspunkt med hensyn til hvor lenge unntakstilstanden vil vare. Dette utgjør en innsnevring av demokratiet, og kun saker som ikke kan utsettes skal omfattes av ordningen. Ordningen krever et årvåkent og kritisk blikk. Nødparagrafer må ha kortest mulig levetid.
For partier på venstresiden i det politiske spektret er begrepet «solidaritet» flittig brukt. I disse tider ser vi hva ordet er verdt i praksis. Opposisjonspartiene og regjeringspartiene har blitt enige om nye sosiale og økonomiske tiltak for å møte koronakrisen. Flere grupper som havnet mellom to stoler i første runde med krisetiltak, blir nå omfattet av støtteordninger: Enkeltpersonforetak, selvstendig næringsdrivende, frilansere, lærlinger og studenter.
For SV er det imidlertid uforståelig at det ikke ble flertall for å stanse utbetaling av utbytter til personer og selskaper som mottar krisehjelp. Vi ønsker også en innretning som treffer rammede og enkeltpersoner bedre.
I disse dager har det lett nedlatende uttrykket «-stå i kassa på Rimi», brukt av oppdragere for å motivere ungdom for akademiske utdannelser, fått en annen verdi. Nettopp nå ser vi hvilken samfunnskritisk funksjon butikkansatte har, likesom ansatte i samfunnstjenester generelt. De som holder rent, driver med transport, jobber i NAV, holder undervisningen i gang… Betydningen alle våre oppofrende ansatte i helsesektoren har, er det nesten overflødig å si noe om.
Hva vil vi tenke når vi omsider har kommet tilbake til normale samfunnsforhold igjen og ser oss tilbake? Vil vi tenke at et samfunn rigget for fellesskap og kollektive løsninger er det vi fortsatt må bygge på, og i enda større grad? For SV er svaret klart.