Styrk den offentlige legevakten

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 26. oktober 2020
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

– SV vil jobbe for flere faste og hele stillinger på Asker og Bærum legevakt, skriver Sheida Sangtarash fra Bærum og Janne Grøttumsbråten fra Asker i Budstikka

I våre politiske liv har vi hørt mange argumenter for privatisering og oppsplitting av viktige fagmiljøer og tjenester, og svarinnlegget i Budstikka 19. oktober fra Maria Barstad Sanner (H) til John Kjekshus, leder av Venneforeningen for Bærum sykehus, føyer seg inn i rekken.

Sanner skriver at partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre i Bærum foreslår å vurdere muligheten for privat legevakt for Asker og Bærum. Dette på bakgrunn av at mange av dem som skal benytte fastlegen, ønsker å komme til legevakten på kveldstid i stedet for å dra til fastlegen dagen etter. Og at det er her en privat legevakt kommer inn i bildet.

For dem med lommebok til å betale for det, ja. Det Sanner også glemmer er at legevakten er den mest grunnleggende tjenesten i akuttberedskapen. Å foreslå at spørsmål om liv og død skal drives av økonomiske insentiver, viser manglende forståelse for hva velferdstjenester skal være, hva beredskap er og hvor komplekst det er å drive legevakt.

Privatisering av vår mest sentrale akuttjeneste og opprettelse av flere legevakter vil ikke føre til flere leger eller sykepleiere. Det vil totalt sett gi et dårligere tilbud. 

Det er det samme personalet som vil spres på forskjellige steder og tappe det offentlige helsevesenet for ressurser. Og det vil i hvert fall ikke løse de til dels alvorlige feil og mangler som har vært avdekket ved Asker og Bærum legevakt.

Legevakt er komplisert å bemanne på grunn av store variasjoner i aktivitet, men det er klart at det beste for befolkningen er å ha et tilbud der alt er på samme sted. Dersom bemanningen er slik at ventetiden er for lang og svartiden på telefon er lengre enn målsettingen, ja da er bemanningen rett og slett for dårlig.

Fastlegenes forpliktelser til å jobbe legevakt i tillegg til egen praksis har lenge vært under press og er ett av de sentrale punktene for Akademikerne i årets lønnsoppgjør. SV støtter Legeforeningen i at arbeidsbelastningen for fastlegene blir for stor, når legevaktene kommer på toppen av den normale arbeidstiden.

Dette er en tid der vi må tenke beredskap på nytt og gjøre alt for at det offentlige kan levere et godt nok tilbud til våre innbyggere. Det innebærer et tilbud med god nok bemanning og som ikke drives av økonomiske insentiver.

SV vil derfor jobbe for flere faste og hele stillinger på Asker og Bærum legevakt.