Martin trives i Asker-politikken

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 18. november 2020
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 5 min

I en artikkelserie intervjuer Røyken og Hurums Avis politikere i Asker. «Vi skal få innsikt i hvordan den politiske hverdagen ser ut, og vi skal bli kjent med personen bak politikeren.» skriver avisa.

Vi kommer tilbake med mer etterhvert som våre andre kommunestyremedlemmer blir intervjuet.

Martin trives i Asker-politikken: – Vi stemte imot, men det har gått bedre enn ventet

– Det har vært krevende, men mest av alt har det vært berikende, og jeg har trivdes veldig godt i skoleverket, sier politiker Martin Berthelsen.  Av Lotte Frost Publisert Publisert:17. november 2020

Navn: Martin Berthelsen 

Stilling: Kommunestyret, Formannskapet, Partssammensatt utvalg, KS Fylkesmøte Viken 

Parti: Sosialistisk Venstreparti

Fartstid i stillingen: 29 år som kommunestyrerepresentant 

Vi møter Martin på Sætre gård, her er han et kjent ansikt og mange stopper opp for å hilse på. Martin har vært lærer på Sætre ungdomsskole i 36 år, og kjenner stort sett alle foreldre og barn – og de kjenner han. En hyggelig dame stikker hodet innom, hun må bare fortelle at sønnen hennes kaller Martin for «Kongen i kommunestyret», noe som medfører latter. Med totalt mer enn 40 år i skoleverket har Martin opplevd mye. 

– Det har vært krevende, men mest av alt har det vært berikende, og jeg har trivdes veldig godt i skoleverket, sier Martin. 

– Jeg setter pris på å møte tidligere elever. Det er motiverende å møte elever som har slitt og å oppleve at det har gått bra med dem. Man skal aldri være forutinntatt når det gjelder barn og unge, det går ofte bedre enn man tror, forteller Martin. 

Han satt ikke og ventet på å bli oppsøkt, alle elever skulle innom han i løpet av skoleåret. 

– Da fanger man opp mye mer og kan gripe inn når det er behov. 

Sine ektefølte erfaringer tar han med seg inn i skolepolitikken, og han er opptatt av å bygge et godt skolemiljø og hindre mobbing, det krever god kontakt med hjemmene og ressurspersonene som barna har. 

– Om man ikke er nær på det menneskelige plan, da når man heller ikke langt på undervisningsplanet, forteller Martin. 

Martin kom til Hurum i 1978 etter seks år i Hammerfest. Etter lærerutdannelsen ville han oppleve og utforske en annen del av Norge. 

– I 70-årene ville man gjerne ut i distriktet og bidra, eventyrlysten drev meg. Desto mer perifert, desto bedre. Det var en verdifull tid i livet mitt. Vi er et land med klare konturer og kulturer, og miljøet i Hammerfest var preget av mennesker i naturen og i industrien, forteller Martin.

– Hvordan trives du på kontoret ditt?

– Alle har sin plass i bunkeren, som underetasjen i Asker rådhus heter på folkemunne. Posisjonspartier sitter sammen, vi går ut og inn til hverandre, og det er livlig aktivitet, spesielt før innstilling av saker. Vi samarbeider med Rødt og MDG, det er et valgteknisk samarbeid. Det er hyggelige folk i bunkeren, men hyggen går ikke på bekostning av politiske saker og uenighet. 

– Hva er det beste med dine lokaler og din jobb?

– Å sitte der det skjer og å kunne delta aktivt og være med å bygge et godt samfunn. Det handler om å kunne påvirke politikken på en god måte. Og når vi noen ganger til og med får tilslutning fra Fremskrittspartiet, da har vi en god sak. Når to så ulike partier kan tilslutte seg samme sak, da må det være til nytte for mange. Og så er det jo alltid tilfredsstillende å bli hørt og å få igjennom sine egne saker, smiler Martin. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENKLERE OG RASKERE: Sykkelen er et viktig fremkomstmiddel. Martin mener det ofte er raskere og enklere i hverdagen. I tillegg er det bra for helsen. 
ENKLERE OG RASKERE: Sykkelen er et viktig fremkomstmiddel. Martin mener det ofte er raskere og enklere i hverdagen. I tillegg er det bra for helsen.  Foto: Lotte Frost

– Er det noe du savner på kontoret?

– Jeg har vært i lokalpolitikken i mange år i Hurum. Da vi ble Asker fikk vi tilgang både til kopi- og kaffemaskin, det er bare velstand, ler Martin. 

– Bare det å ha et kontor er bra. Vi er en stor kommune med mye ressurser, men det var ikke så galt at det ikke var godt for noe. Vi stemte imot, men det har gått bedre enn ventet… Det er noe avstand mellom politikere og befolkningen, og som en større kommune har det blitt mye viktigere å komme enda bedre ut til befolkningen for å oppnå et sterkere samspill. God medvirkning av lokalbefolkningen, innbyggertorg og lokalsamfunnsutvikling er viktige verktøy. 

– Hva motiverer deg?

Å gå løs på utfordringer og å løse dem på en god måte sammen med andre. Få gehør for synspunkter og oppleve dynamikken i livet. Det som oppleves som motgang kan snus til medgang. Mine barn og barnebarn motiverer meg. Jeg har to voksne barn, tre barnebarn og seks bonusbarnebarn. Jeg kunne gjerne ha vært enda mer barnevakt, så det er bare å kommen med dem, smiler Martin. 

– Jeg var med mitt barnebarn Casper på Allehelgensdag-messe i Holmsbu kirke og hørte solist Berit Meland. Casper er handikappet, og det var rørende å se hvor overveldet han ble, og den gleden musikken ga han. 

– En perfekt dag på kontoret?

– En god diskusjon som leder til enighet! At man føler at man har blitt hørt, at man har kommet medmennesker i møte. Når jeg da kommer hjem, ser jeg gjerne på noe uten noen form for kulturell og åndelig verdi, skikkelig avslapping. Alternativt tar jeg meg en sykkeltur. Jeg kjeder meg aldri; sykling, snekring, mekke på ting. Det er nok å finne på. 

Martin kom til møtet på sykkel. Det er mange gode grunner til å sykle, mener Martin; mosjon, fysisk og psykisk helse, praktisk, enkelt og bra for miljøet. I tillegg tar sykkelen liten plass og det kreves ingen parkering eller drivstoff fylling. 

– Jeg sykler mye i marka, det er en fin måte å oppleve naturen på. Marka er min treningsarena, og jeg oppdager stadig nye flotte steder. Å sykle handler om mer enn å trene, det handler om opplevelser og en praktisk hverdag, avslutter Martin. 

Seilbåt og motorsykkel er andre fremkomstmidler som interesserer ham. Ellers er han glad i å lese bøker og aviser, noe pensjonisttilværelsen har gitt han ekstra tid til å nyte. Han går ikke av veien for en god quiz, her på Sætre gård eller på Klokkeren. Ofte er han på lag med tidligere kollegaer og elever, der han klarer seg best innen historie og samfunn. 

– Jeg faller igjennom når det gjelder sport og moderne musikk og kultur, ler Martin. 

Det mange sikkert ikke vet er at Martin hoppet i fallskjerm i 20-årene. Han fikk ni hopp, men da tok karrieren en brå slutt etter en hard landing. 

– Ellers tror jeg alle vet det meste om meg, og det de ikke vet, det har de ikke vondt av, smiler Martin. 

I denne pandemitiden med restriksjoner er det viktig at vi er solidariske og hjelper hverandre, mener Martin. 

– Tenk på de som er ekstra rammet, er det noe man kan gjøre for å hjelpe de? Vær ekstra forsiktige og pass på hverandre. Rett og slett praktisere god samfunnsånd.