Kan vi snakke om det ? Politiske paradokser i Asker

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 02. februar 2021
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

Av Martin Berthelsen

Innlegg i Budstikka 02.02.21

Budstikkas redaksjon skal ha ros for en engasjert dekning av lokalpolitikken. Man kan imidlertid forstå at det ikke er plass til omtale av alle politiske inn- og utspill i avisens spalter. I dette innlegget har jeg til hensikt å supplere med omtale av noen paradoksale saker som har engasjert undertegnede i det siste. Det gjelder blant annet temaet dialogmøter, en mulighet folkevalgte har for å få nærkontakt med dem de er satt til å representere, og en mulighet til en praktisk tilnærming av det vedtatte verdisettet for kommunen: Raus, nær, modig og skapende.

Paradoks nr. 1: Til kommunestyremøtet 10. november fremmet SV en interpellasjon med forslag om et dialogmøte mellom interessegrupper og folkevalgte om Føyka og Drengsrud. Bakgrunnen for interpellasjonen var et ønske om å få belyst kontroversielle spørsmål rundt prosessen. Dette forslaget ble avvist. Kan man da konkludere med at i Asker har man ikke dialogmøter? Ikke sånn uten videre. Allerede to uker etter nevnte interpellasjon ble det nemlig holdt dialogmøter for berørte naboer, Asker Stasjon og Omegn Vel og Asker Fotball og Asker Skiklubb, men uten at folkevalgte var invitert til å være med! Hadde vi vært forutinntatte, ville det være fort gjort å konkludere med at kommuneledelsen ikke ønsker at politikere skal bry seg med Føyka/Drengsrud. Innspill fra deltakerne i dialogmøtene gir en antydning om stemningen i møtene: Av de 9 refererte mer eller mindre kritiske innspillene var følgende mest tydelige: *Kommunen bes stille saken i bero *Bevare området grønt *Sterkt imot en mulig omdisponering til boliger.

Paradoks nr. 2: I formannskapet 26. januar fremmet SV og Frp dette forslaget, gjentatt fra siste møte i utvalg for velferd: Dialogmøter med brukerråd gjennomføres i mars/april.

Forslaget fikk tre stemmer, SV, Frp og Mdg.  Pandemien gjorde at administrasjonen ikke kunne påta seg et slikt arrangement, var posisjonens begrunnelse for å stemme forslaget ned. Motargumentet, framført av Frps Ole Jacob Johansen, at nettopp i denne situasjonen er dialog med brukergrupper viktig og at det er et spørsmål om prioritering, gjorde tilsynelatende ikke noe inntrykk på de øvrige partiene.

 Det bildet politikerne får av en gitt sak gjennom kommunal saksbehandling, uansett hvor saklig og grundig den er, kan likevel vise seg å mangle vesentlige momenter. Pårørende, brukere og ansatte kan sitte inne med erfaringer og synspunkter av stor verdi for folkevalgte som ønsker være rause, nære, modige og skapende. Som folkevalgte har vi et ansvar for å stille kritiske spørsmål til det som skjer. Vi må kunne få informasjon fra ulike kilder, der dialog med dem som på forskjellig vis er berørt av kommunens systemer er en viktig del. Ofte vil det dreie seg om taushetsbelagte forhold, men hvis taushetsplikt hindrer politikerne i å rette opp avvik er vi på ville veier. Vi fremmer en interpellasjon i kommunestyrets møte 2. februar som berører dette temaet.