Høyresiden og velferdsprofitørene

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 03. mars 2021
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

Martin Berthelsen, gruppeleder Asker SV

I et innlegg i Budstikka med tittelen «Venstresiden og «velferdsprofitørene»» promoterer varaordfører i Asker, Monica Therese Vee Bratlie, entreprenørskap innen velferd som en god forretningsidé.

Men det er skjær i sjøen. Lysten til å drive entreprenørskap på velferdsområdet ødelegges angivelig av venstresidens bruk av betegnelsen «velferdsprofitør». Takk til varaordfører for å invitere til debatt!

Hvordan ser det ut i praksis? Innen barnevern kjøpte det offentlige tjenester for 2,9 milliarder kroner i 2016. De syv største aktørene hadde i perioden 2019–2013 overskudd på 550 millioner kroner. 

De største aktørene Stendi, Humana og Team Olivia har svensk eierskap, som igjen er knyttet til oppkjøpsfond. 

Brødrene Adolfsen eier barnehager, sykehjem og barnevern og tok ut 102 millioner kroner i utbytte for årene 2015 og 2016. Oppkjøpsfondet CapMan solgte barnehagekjeden Espira etter seks års eierskap med en fortjeneste på rundt 550 millioner kroner. (Kilde: velferd-uten-profitt.no)

Eierne tar sjeldent ut rent utbytte, men gir generøse styrehonorarer og benytter seg av innfløkte selskapsstrukturer og fakturering innen underselskaper. Hvis man klarer å nøste opp i pengeflyten, vil man ofte finne at den ender i globale oppkjøpsfond.

I Asker har vi en stor velferdsaktør, Stendi, som driver Risenga bo- og omsorgssenter. SV ønsker at denne institusjonen skal drives av kommunen, i tråd med det vedtatte politisk målet om at Asker kommune skal drive virksomhetene i egen regi.

De kommersielle velferdsselskapene opererer i et marked med lav risiko og sikker profitt. 

I debatter om offentlige kontra privat velferdstjenester blir vi ofte møtt med at det er SV som fikk gjennom barnehagereformen ved at Kristin Halvorsen ga tilskudd til private barnehager. SV hadde imidlertid aldri noen intensjon om at norsk velferd skulle bli internasjonal business.

Vi har ikke noe problem med lokalt eide private barnehager. Problemet oppstår når brukerbetalinger og skattemidler finansierer konserner og oppkjøpsfond der et positivt netto driftsresultat er det høyeste godet. Det er et stort potensial i det å maksimere fortjenesten ved å spare inn på lønns- og pensjonskostnader.

Høsten 2019 deltok jeg (og flere kandidater til Asker kommunestyre) på en konferanse i regi av NHO. Der lærte vi at det ikke er noe forretningsområde som vokser raskere enn kommersielle velferdstjenester. Potensialet var enormt. Det ble sagt noe om lettelser for kommunene ved at kommersielle selskaper overtok driften av virksomhetene innen velferd.

Jeg har ikke tenkt at velferdskonsernene er «Ondskapsfulle pengemaskiner», men «pengemaskin» kan være en riktig betegnelse.

For SV er det et mål å holde fast på et velferdssamfunn tuftet på humanisme og solidaritet. Kommunen skal gi innbyggerne god velferd. Det skal ikke være grunnlag for å velge mellom gode og mindre gode tilbud, og de som utfører tjenestene skal gis lønns- og arbeidsvilkår i henhold til tariffavtaler. Det skal skinne av kommunens velferdstjenester!