Veien ut av krisen for Asker – kvalitet i helsetjenesten.

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 10. mars 2021
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 1 min

Av Anne-Britt Wengen

Jeg tar replikk fra ledelsen i Asker Høyre om «Veien ut av krisen for Asker» i Budstikka 5.mars.

Hovedbudskapet er at en solid kommuneøkonomi, inspirasjon og samskaping, modige visjoner og kompetanse til å realisere planer er bærebjelkene.

Det er klokt, og det er liten grunn til å protestere på noen av punktene i innlegget. Det er imidlertid noe viktig som mangler: Beredskap er ikke nevnt.

Vi vet naturligvis ikke om den neste krisen vil være en pandemi, men uansett hvilken alvorlig krise som inntreffer, vil det med stor sannsynlighet medføre nye helseutfordringer og økte behov for helsetjenester.

Det er derfor avgjørende å ruste opp de kommunale helsetjenestene. I en ny krise må vi ha en stabil helsetjeneste med tilstrekkelig kvalifisert personell i hele, faste stillinger.

Tilsettingsvikarer og ansatte i små stillinger som får for dårlig opplæring og ingen videreutdanning, og som for ofte må ta vakter i ulike institusjoner og tjenesteområder, må begrenses til et absolutt minimu.

Ja, det er viktig med en solid kommuneøkonomi, men en investering i kvalitet – som skapes av mennesker – i helsetjenesten, er slik SV ser det, en vesentlig oppgave når vi om kort tid er i tiden mellom kriser. Viktigere enn større overskudd i kommuneøkonomien enn nødvendig.