Berthelsen (SV) «alene» om å ville ha med innbyggerne i valget av skoletomt: – Dette er et utslag av maktarroganse

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 30. juni 2021
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min
MAKTARROGANSE: Martin Berthelsen (SV) tror det var «feil» parti som fremmet forslaget om å involvere innbyggerne i valg av skoletomt. Foto: Henning Jønholdt (arkiv)

Røyken og Hurums avis: Henning A. Jønholdt 29.06.21 19:00

Formannskapet har valgt ut tre mulige plasseringer for nye skole i Sætre. Men det blir uten en ordentlig mulighet for innbyggermedvirkning mener Martin Berthelsen (SV). For abonnenter

RHA skrev mandag at kommunedirektøren i siste formannskapsmøte før sommeren la fram en rapport om seks aktuelle områder for ny skole i Sætre og Åros.

Av de seks tomtene er det Øra og Grytnes kommunedirektøren foreslo utredes videre, men politikerne var langt fra enige.

I debatten som oppsto foreslo SV-politiker Martin Berthelsen at man fikk inn et punkt i innstillingen, hvor man legger opp til det bred lokal innbyggerinvolvering i arbeidet rundt valg av ny skoletomt.

– Jeg mener det er så stor lokal interesse for hvor denne skolen skal ligge. Vi vil blant annet ha med skolens rådsorganer, FAU/SU, for denne saken burde ha gått der før den kommer til oss. Skolens rådsorganer er formelle organer der befolkningen har mulighet til å gi påvirkning på prosesser som angår lokalmiljøet, mener Berthelsen.

Ser et mønster

Forslaget ble lunkent mottatt og uten videre debatt, noe som igjen provoserte Berthelsen til å foreslå utsettelse av hele saken.

– Det at Håvard Vestgren (H) sier at folk får si sitt i denne saken senere, det er å snu det hele på hodet når man ikke inviterer til innbyggermedvirkning. Politikerne som stemte imot mitt forslag har heller stemt imot innbyggermedvirkning, og det er alvorlig, sier Berthelsen før han fortsetter:

– Jeg tar høyde for at posisjonen stemmer imot som en prinsipp av det SV foreslår, for da handler det ikke om rasjonalitet men om politikk at man ikke vil unne det at motstander har rett i noen ting. Jeg har sett det flere ganger tidligere, og nok til at jeg opplever det som et mønster, at man hegner om sin egen gruppe og er motvillig til å unne politiske motstandere å få rett i en sak.

Berthelsen mener denne saken berører et svært viktig tema, og som han mener er en av grunnsteinene i samarbeidsavtalen som ble undertegnet av de tre kommunene før sammenslåingen i fjor.

– Dette med medborgerskap er veldig høyt profilert, og man har delvis gjennomført det med innbyggertorg og lokalsamarbeidsutvalg. Men i denne saken er dette aspektet helt utelatt, og helt uten interesse for posisjonen. Jeg ser ingenting i saken som viser at lokalbefolkningen blir invitert til å mene noe om plassering av skoletomtene i Sætre og Åros, understreker Berthelsen.

Han mener det ikke er bra nok at saken sendes ut på høring, og han mener rett ut at posisjonen viser maktarroganse når de ikke vil ha mer involvering av lokalbefolkningen.

– Siden dette ikke var et forslag som kom fra posisjonen selv, men fra SV. Det er et ukomplisert forslag jeg har kommet med, men forslaget kom fra feil parti. I stedet blir det en oppvisning i maktarroganse, og at denne trumfer den politiske dømmekraften, mener Berthelsen.