Går så det suser ?

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 07. september 2021
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

Janne Grøttumsbråten, kommunestyrerepresentant Asker SV og stortingskandidat

innlegget 24. august i Budstikka: «Kommuneøkonomien går så det suser» proklamerer Kari Sofie Bjørnsen (H) at hun er lei av at politikere fra venstresiden stadig bløffer og kommer med usanne påstander om kommuneøkonomien.

Nå vet ikke jeg hvilken virkelighet Bjørnsen lever i, men landets kommuner opplever i hvert fall ikke virkeligheten slik når de hvert år må vedta nye såkalte omstillings- og effektiviseringstiltak for å få saldert budsjettene. 

Netto driftsresultat sier noe om økonomistyringen, men fint lite om kvantitet og kvalitet i tjenestene.

I Askers handlingsprogram 2021–2024 formuleres det slik: «Det vil være nødvendig med effektivisering og omstilling for å kunne opprettholde den økonomiske bærekraften i perioden». Og videre «Det legges opp til å videreføre tidligere vedtatte omstillings- og effektueringstiltak i handlingsprogramperioden 2021-2014».

Konkret betyr det en ytterligere reduksjon av driftsbudsjettet på 80 millioner i 2021, økende totalt til 210 millioner i 2024.

Dette er vedtak som rammer de brukerrettede tjenestene direkte, med kutt på til sammen 88,3 millioner på oppvekstområdet og 72,6 millioner på velferdsområdet.

Asker kom helt nede på 277. plass innenfor helsesektoren og 216. plass innenfor pleie og omsorg i Kommunebarometeret for 2021, så her er det vel å ta litt hardt i å hevde at det går så det suser. 

Hverdagen innen våre helse- og omsorgstjenester er tvert imot preget av underbemanning. Ansatte melder rett og slett om at de ikke får dagene til å strekke til. Da trengs det flere ansatte, og det koster penger.

SV vil derfor styrke kommuneøkonomien med nærmere 10 milliarder mer enn det regjeringen foreslår i kommunebudsjettet for 2022. Det har vi råd til fordi vi prioriterer velferd for de mange fremfor skattelettelser for de få på toppen.