Maktarroganse? Demokrati? Innbyggermedvirkning?

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 14. desember 2021
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min
– Maktarrogant? Jeg kan ikke huske når jeg har brukt dette uttrykket og finner ikke tidligere innlegg med det, men hvis varaordfører Bratlie mener det motsatte, skal jeg absolutt ikke protestere, skriver Martin Berthelsen (SV).

– Maktarrogant? Jeg kan ikke huske når jeg har brukt dette uttrykket og finner ikke tidligere innlegg med det, men hvis varaordfører Bratlie mener det motsatte, skal jeg absolutt ikke protestere, skriver Martin Berthelsen (SV).FOTO: EVA GROVEN (Budstikka)

Martin Berthelsen, gruppeleder Asker SV 14. desember 2021 07:16

SVs gruppeleder skal ha beskyldt Høyre-politikere for å være maktarrogante. Jeg ønsker her å klargjøre for Budstikkas lesere hva som ligger bak varaordfører Bratlies lett forurettede innlegg i avisen 10. desember.

Maktarrogant? Jeg kan ikke huske når jeg har brukt dette uttrykket og finner ikke tidligere innlegg med det, men hvis varaordfører Bratlie mener det motsatte, skal jeg absolutt ikke protestere.

Foranledningen til varaordførerens innlegg i Budstikka 10. desember er at jeg i formannskapsmøtet tirsdag 7. desember påpekte paradokset ved at SV tidligere hadde fremmet et forslag om «bred innbyggermedvirkning» ved valg av ny skoletomt i Sætre, og som posisjonen hadde stemt ned, og denne dagens sak «Innbyggermedvirkning i Asker kommune». Denne enstemmig vedtatte saken beskriver tiltak som kort kan oppsummeres som «bred innbyggermedvirkning.

Skulle jeg undertrykke impulsen til å konfrontere posisjonen med den etter min mening opportunistiske siden som ble vist i denne saken?

Skulle jeg la være å tenke at nevnte SV-forslag var helt i tråd med vedtatte bærekraftsmålsettinger, men ble nedstemt fordi det kom fra «feil» parti?

Det gjorde jeg altså ikke, og derfor skriver varaordfører innlegg, først med en forklaring av demokratiske prinsipper (SV er tilhenger av dem!), og videre med en begrunnelse for hvorfor «bred innbyggermedvirkning» ikke egner seg i saken om valg av skoletomt.

Saken er ifølge varaordfører for vanskelig for at innbyggerne på Sætre kan engasjere seg. Den kan ikke «utredes av legfolk».

Varaordfører: Vi har ikke foreslått at legfolk skal utrede saken. Vi har en ressurssterk planavdeling som skal stå for det.

Derimot har lokale innbyggere stor kunnskap, og de har kvalifiserte oppfatninger av hvor en ny skole kan ligge.

En god dialog mellom innbyggere, politikere og saksbehandlere vil legge til rette for en prosess med utbytte for alle parter.

I første rekke burde skolens rådsorganer ha vært involvert fra et tidlig tidspunkt. Dette ble altså nedstemt.

Ja, tiden er inne for å handle, varaordfører. Vi skulle ifølge tidligere utsagn få en sak fra kommunedirektøren om ny skoletomt «før jul», men dette ser ikke ut til å bli innfridd. (Det var jula 2021 det var tale om, varaordfører?

Vi er selvfølgelig glade for varaordførers utsagn «Vi skal bygge en ny og moderne skole til beste for elever og lærere, og hvor ønsker og behov for alle brukere av skolen og nærmiljøet blir tatt med i det videre arbeidet.»

I kommunedirektørens handlingsprogram ligger ny skole inne som ferdig først i 2029. SV mener dette ligger altfor lenge frem i tid, gitt sikkerhetssituasjonen, planlagt boligbygging og kapasiteten (brakker!), og hensynet til undervisningsmiljøet.

SV fremmer et forslag om at ny skole må stå ferdig i 2026. Vil Høyre støtte dette forslaget?