Høyres store ord om satsing på psykisk helse

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 12. januar 2022
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

Janne Grøttumsbråten (Kommunestyrerepresentant Asker SV):

Høyre snakker med store ord om satsing på psykisk helse. Dessverre blir det mest med snakken.

Under Asker kommunestyres budsjettmøte 14. desember så vi igjen hvordan Høyres store ord om satsing på psykisk helse i Asker ikke følges opp med nødvendige bevilgninger og økt bemanning.

Høyre og posisjonen stemte ned SVs verbalforslag om styrking av akuttpsykiatrisk helsetilbud og forsterket oppfølgingstjeneste, slik at disse får kapasitet og kompetanse til å gi et tilbud både til innbyggere i akutt psykisk krise og fast vedtaksbasert oppfølging på kveld og helg til brukere med alvorlige og langvarige psykiske lidelser.

Høyre og posisjonen ville heller ikke stemme for SVs verbalforslag om videreføring og styrking av kommunale personalressurser til FACT-teamene. 

Dette er et samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene om ambulant oppfølging av brukere med alvorlige og langvarige psykiske lidelser. 

Høyre og posisjonen oversendte isteden forslaget uten realitetsvotering til videre uforpliktende oppfølging av administrasjonen.

Isteden fremmet Høyre og resten av posisjonen et totalt uforpliktende verbalforslag om psykisk helse.

Her ber de kommunedirektøren om en sak hvor det gjøres rede for våre lavterskeltjenester og kapasiteten på tilbudene samt grensesnittet mot spesialisthelsetjenesten.

Som om en utredning av kapasiteten på lavterskeltilbudene skulle bedre kapasiteten på tilbudene til innbyggere i akutt psykisk krise og brukere med alvorlige og langvarige psykiske lidelser. 

For det er den største utfordringen; å klare å gi god og nok hjelp i kommunen både med tanke på kompetanse og kapasitet til mennesker med alvorlige og langvarige psykiske lidelser som spesialisthelsetjenesten i tråd med samhandlingsreformen ikke lenger har et tilbud til.

Det blir ikke bedre psykiske helsetjenester med bare store ord og utredninger. Det må følges opp med nødvendige bevilgninger og økt bemanning.