Gratulerer med dagen !

Publisert av: aase.refsnes Publisert: 08. mars 2022
Oppdatert: 05. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

Gratulerer med den internasjonale kvinnedagen. Det er godt å være sammen i en tid som dette. Verdenshistorien har tatt en dramatisk vending. Etter flere år med pandemi, og store utfordringer å ta fatt på, står vi nå overfor en ny situasjon i verden. En verden hvor internasjonal kvinnesolidaritet tren gs mer enn noen gang. Russlands folkerettsstridige aggresjon mot Ukraina fører til store lidelser.

Ukrainske kvinner og barn har siden krigens utbrudd strømmet over grensen til nabolandene. Familier splittes, ingen vet når eller om de vil ses igjen. Å være på flukt er noe av det verste et menneske kan oppleve. Krig fører til at sikkerheten i samfunnet bryter sammen. Fravær av politi og rettssikkerhet øker faren for alle former for vold og overgrep mot kvinner og jenter.

De som krysser grensen, befinner se g i en svært sårbar og usikker situasjon. I et nytt land. Uten nettverk. På en farlig reise. Alle land i Europa må nå ta sitt ansvar for å gi ukrainske flyktninger trygghet. Norge må gå i front, gi flyktninger kollektiv beskyttelse og bosette raskt.

Vi –skal stille opp! Kjære venner, Kvinnedagen er en kampdag for alle kvinner. Vi skal stille opp for våre medmennesker i Ukraina, men ikke ett øyeblikk skal vi glemme kvinnene fra andre land. Som har flyktet fra andre konflikter og katastrofer. Kvinnene som har flyktet fra Sør som kvoteflyktning. Sudan til flyktningleirer i Uganda, og som venter på Kvinnene som risikerer livet over Middelhavet. Kvinner og barn strandet i skammens teltleirer i Hellas, på sjette året. Vi har hjerterom og husrom også til dem! Også nå!

Selv om 8. mars er en kampdag, er det også en festdag. I dag fyller vi igjen gater og torg med solidaritet, med kvinnekamp og kvinnekrav. SV er et utålmodig feministisk parti. Vi står med begge beina solid plantet i den kvinnepolitiske tradisjonen som har kjempet for jenter og kvinners frihet fra menns vold, overgrep og seksuell trakassering lokalt, nasjonalt og globalt! Søstre og kamerater. Morgendagen tilhører oss! Tørk tårene, knytt nevene, fyll hjertet med Gratulerer med kvinnedagen!